top of page

ВИТАМИН Ц ЗА ЗДРАВЕ И МЛАДОСТ ...?

Актуализирано: 9.11.2023 г.

Витамин Ц (аскорбат, аскорбинова киселина) е основен водоразтворим антиоксидант, който също така увеличава производството на извънклетъчен колаген и е важен за правилното функциониране на имунните клетки. Аскорбатът може да предпази от множество заболявания, а липсата му може да причини сериозни проблеми.


Витамин Ц има широк спектър от метаболитни функции и съществено повишава клетъчния имунитет. Той предлага защита от оксидативни свободни радикали и е от съществено значение за производството на колаген, поради което приемът на високи дози витамин Ц намалява набръчкването и отпускането на кожата като признак на стареене. Витамин Ц спомага и за поддържането на лигавицата, производството на надбъбречни хормони, както и имунната функция, между които и хуморален имунитет и фагоцитоза. ХУМОРАЛЕН ИМУНИТЕТ: клетъчен имунитет, който не включва антитела.

ФАГОЦИТОЗА: процес извършван от белите кръвни телца, поглъщайки вредните за организма бактерии. Списъкът на заболяванията, свързани със свободните радикали, продължава да расте: инфекции от различен произход, сърдечно-съдови заболявания, рак, травми, изгаряния (както термични, така и радиационни), операции, алергии, автоимунни заболявания и отново ... стареене. Трудно може да бъде посочено заболяване, което не е свързано със свободните радикали.

5 ГРАМА НЕ СТИГАТ

Много болестни симптоми произтичат от почти пълната липса на витамин Ц в организма -слабост, хронично неразположение, кървене на венците, клатещи се зъби, кървящ нос, кръвонасядания, кръвоизливи по всяка част на тялото, лесни инфекции, трудно оздравяване на рани, влошаване на състоянието на ставите, крехки и болезнени кости и дори смърт.

Много са заболяванията, които възникват от хронична депривация на витамин Ц. Дори хората които приемат много витамин Ц чрез храната, имат наличност на не повече от 5 гр. витамин Ц в телата си, а при мнозинството е дори далеч по-малко, поради което са изложени на риск от много проблеми, свързани с дисфункция на метаболитните процеси, зависещи от аскорбат.

За съжаление и 5 гр не са достатъчни. Дори препоръчителната доза от 1000 мг на ден не върши работа, но във всички случаи е по-добре от нищо. И с лимони няма да стане, в един лимон има само 50 mg. витамин Ц.

ОТ НАСТИНКА ДО ... МНОГО ДРУГИ Нека видим някои от приложенията на високите дози витамин Ц:

 1. Могат да спрат настинка в рамките на часове.

 2. Могат да спрат грип в рамките на ден, два.

 3. Могат да спрат вирална пневмония в рамките на два-три дни.

 4. Изключително ефективен антихистамин, както и антитоксин.

 5. Може да предотврати образуването на бъбречни камъни.

 6. Може да възпрепятстват кандида и различни гъбични инфекции.

 7. Действат благоприятно при изгаряния, травми и болки от различно естество.

 8. Може да помогне при хепатит.

 9. Астма и различни видове алергии.

 10. Артрит

 11. Скарлатина

 12. Хроничен алкохолизъм

 13. Наркотици

 14. Сърдечно-съдова дейност

 15. Заболявания на дихателните пътища.

ВИСОКИ ДОЗИ

Неизбежно идва въпросът: какво означава висока доза витамин Ц?

Това е възможно най-високата доза, която стомахът може да толерира (тук говорим за здрав стомах). При някои хора това са 20 - 60 гр. на ден, а при някои може да е дори над 100 гр. на ден.


Как се определя индивидуалната доза за прием на високи дози витамин Ц? Един от най-важните принципи в ортомолекулярната медицина е биохимичната индивидуалност на човека. Всеки отговаря на различните субстанции по различен начин. Витамин Ц не е изключение.


Най лесният начин за определяне на индивидуалната за всеки доза витамин Ц е следният: Започва се с прием на 500 мг. витамин Ц, два пъти на ден, 30 мин.след хранене. На всеки 3, 4 дни дозата се увеличава с 500 мг., като може да се започне с прием 3 пъти на ден.

Продължава се в този дух до получаване на разстройство, след което се започва постепенно намаляване на дозата с по 500мг. до изчезването му. Така определената доза е индивидуална за нуждите на конкретния организъм.

АСКОРБАТ НА ПРАХ

Кой витамин Ц е най-подходящ?

Чиста аскорбинова киселина на прах. За намаляане на киселинноста препоръчвам смес 50/50 от чиста аскорбинова киселина и натриев аскорбат. В никакъв случай ефервесцентни таблетки с вкус на лимон, портокал или каквото и да било заради високото съдържание на всичко друго но не и на аскорбинова киселина (филъри, ароматизатори, оцветители и т. н.).Иаключително важно е да се разбере, че приемът на високи дози Витамин Ц, не премахва нуждата от прием на плодове и зеленчуци, обратното е!!!

КАК СЕ ПРИЕМА ВИТАМИН Ц?

Правилният начин за приемане на високи дози витамин Ц е на части през деня

30 мин. след хранене. Най-лесният начин за прием е разтварянето му в дневната ви бутилка вода, с добавка на лъжичка мед - получава се доста вкусна лимонада. Може да бъде използван и като “сол” за поръсване върху храната.

Каква е най-добрата практика за прием на високи дози витамин Ц?

Най-добрият начин за приемане на високи дози витамин Ц е с цел профилактика, а не по необходимост. Желателно е да се започне бавно по описания по-горе начин и да се продължи така поне 3-4 месеца с цел натрупване (сатурация). След това да се приема поддържаща доза от мин. 2000 мг = 2 гр. на ден. В случай на болест, настинка, грип, операция и подобни да се увеличи отново дозата по описания по-горе начин.

КИСЕЛ?

Дали приемането на големи количества киселина, дори слаба като аскорбат, няма да наруши киселинния баланс на организма (рН),причинявайки здравословни проблеми? Не, защото тялото активно и постоянно контролира рН на кръвния поток. Бъбреците регулират киселината в организма за дълъг период от време, от часове до дни, чрез селективно екскретиране на киселинни или основни компоненти в урината. За по-кратък период от време, минути до часове, ако кръвта е твърде киселинна, автономната нервна система увеличава скоростта на дишане, като по този начин премахва повече въглероден диоксид от кръвта, намалявайки киселинността му.

Някои храни могат индиректно да причинят киселинност. Например когато се консумира повече протеин, отколкото е необходимо, той се метаболизира в киселина, която трябва да бъде отстранена от бъбреците, обикновено като пикочна киселина. В този случай калций и/или магнезий се екскретират заедно с киселина в урината, което може да изчерпи доставките на калций и магнезий.Въпреки това, тъй като аскорбиновата киселина е слаба, можем да понасяме много големи количества, преди да се отрази върху киселинността на организма.

Ще навреди ли на емайла на зъбите витамин Ц в големи количества?

Не, аскорбиновата киселина е слаба (pKa = 4.2), много малко по-силна от оцета.Когато се разтваря във вода, витамин Ц е кисел, но по-малко от лимонената киселина в лимоните. За всеки случай изплаквай устата с вода след приемането на аскорбинова киселина.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Моята практика е доказала огромния потенциал на витамин Ц като субстанция, способна да предотврати и в някои случаи дори да спре редица заболявания. Витамин Ц, приеман във висооки дози, действа и на най-фундаменталните нива, предотвратявайки ендотелиалните промени (реакция на свързващите елементи на черния дроб), водещи до атеросклероза, като същевременно блокира деградацията на ДНК. Аз нямам съмнения в правилната упоотреба на витамини, в частност Витамин Ц, който е основа за добро здраве. В Програма „Нова Клетка” го практикуваме всекидневно.

Да ... точно така, здравето е нещо, което се практикува !

Внимание! Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта или имате чувствителен стомах, се консултирайте с личния си лекар преди приемането на високи дози

витамин Ц ...____________________________

Ref.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7553131/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33065330/

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.574029/full

https://eurjmedres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40001-021-00490-1


Тази платформа предоставя обща информация и дискусии за здравето и свързани с него теми. Информацията предоставена тук, както и във всички свързани с NuCell / Нова Клетка материали, не са предназначени и не трябва да се разглеждат или използват като заместител на медицински съвети, диагноза или лечение. Те не представляват медицински или други професионални здравни съвети, диагностика или лечение. Ако имате медицински проблеми, консултирайте с вашия лекар или потърсете професионално медицинско лечение.

bottom of page