top of page

ДЕМОНИЗИРАНАТА ЗАХАР И ... ДО КАКВА СТЕПЕН ХОРАТА СА В ЗАБЛУЖДЕНИЕ ЗАРАДИ НЕПРАВИЛНА ИНФОМАЦИЯ ...

Актуализирано: 9.11.2023 г.


Захарта е Супер Антиоксидант ... !!!

Това е голямо изявление, нали? Нека обясня: Когато казвам захар, имам предвид глюкоза и фруктоза, а не вафли, торти и всякакви подобни храни, които хората често свързват с думата захар. Всеки демонизира захарта като причина за затлъстяването и болести от най различно естество, но когато анализираме действителната биохимия на човешкото тяло, започваме да виждаме една много различна картина, която разкрива някои изключително убедителни доказателства, които противоречат на това което се “знае” .... и разпространява от всякакви "експерти", списания и други медии!

Популярните диети за отслабване, залитащи в посока хранене с високо високо съдържание на мазнини и протеини, демонизират въглехидратите: захарта и метаболизма на глюкозата. Въпросните диети за отслабване имат изключително негативни последици за човешкото тяло поради стресовата хормонална промяна, която се изисква за него.

Въпросните диети демонизират плодовете, меда, пчелното млечице и дори просто обикновената сурова захар от тръстика с нулеви реални доказателства за негативните им ефекти. В тази статия ще разбием мита че захарта подпомага качването на килограми, които знаем от своя страна водят до други негативни за тялото последици.

Когато става въпрос за медицински тестове, терминът "ниско това” или "високо онова” никога не трябва да се взима като показател за "добро" или “лошо" състояние на организма. Тестовите показатели са относителни и числата винаги трябва да се разглеждат в контекста на индивида, както и начина му на живот.

ПРИМЕРИ:

1. Здравите спортисти имат нисък брой на червени кръвни клетки, точно както и хората с левкемия и бъбречно заболяване например.

2. Суровоядците имат нисък брой на бели кръвни клетки, точно както и хората с определени видове рак ... Суровоядците например имат и ниски нива на щитовидната жлеза, както и хората спазващи “здравословни” диети,ограничаващи калориите, точно както и хората с проблеми със щитовидната жлеза като цяло ... което не прави суровоядците болни от рак. Тук искам да подчертая че не проповядвам суровоядство, просто давам пример !!!

С две думи: няма точни цифри и правила които да определят състоянето на един човек, особено когато става дама дума за 'медицински тестове' и показатели, това е обяснено подробно в Програмата. Това което има със сигурност е много, много хора които са станали статистика и то негативна, понеже науката ги разглежда/вижда като числа ... !!!

А сега, обратно към захарта, здравето и хормоните. Първо, какво е захар?

Захарите са естествено срещащи се въглехидрати, които осигуряват енергия за тялото под формата на глюкоза и фруктоза. Мозъка, например, изисква около 130 грама глюкоза дневно, за да покрие най-основните си енергийни нужди. Основните вътрешни органи, жлези и мускули използват глюкозата като основен енергиен източник. Ако не давате на тялото си захар, то ще се опита да го компенсира чрез процес, наречен глюконеогенеза, която в тялото разгражда протеини и мастни киселини, за да създаде глюкоза (това води до отслабване, което е причинено от намаляване на мускулната маса а не на мазнините в тялото).

Ако го правите достатъчно дълго и тялото ви отива в кетоза, което е просто друга форма на метаболитен стрес, който се появява по време на глюкозен дефицит. Метаболитния стрес предизвикан от нисковъглехидратна храна, с течение на времето води до редица усложнения на здравето, някои от кито и необратими.

Нека вземем за пример така наречения “омазнен черен дроб” и съпътстващите го състояния като дизентерия, диабет, хемороиди, запек, паразити, алкохолизъм и подобни: едно от първите неща за които обвинението сочи като виновник фруктозата/захарите/въглехидратите.

Какво са виновни те? Действителноста (доказана чрез резултати стотици пъти в Програма Нова Клетка) е че фруктозата предпазва от чернодробни заболявания, и че когато в храната ни присъстват адекватни количества холин, консумирането на фруктоза изобщо не води до натрупване на мазнини в черния дроб. Проблемът с омазняването на черния дроб има връзка с приема на твърде много полиненаситени мастни киселини (за кратко, това са течните мазнини), което всъщност предотвратява изнасянето (наричам го така поради липса на по-добра дума в моя речник) на мазнините от черния дроб.

Резултатите на програмата доказват, че обикновените захари действително имат антиоксидантни ефекти, подобрявайки антиоксидантния капацитет на клетките, както и имунитета на клетките, намалявайки възпаленията и оксидативния стрес. Че Захарта ( в смисъла на тази статия) е токсична, е едно абсурдно твърдение !!!

Знаете ли че черният дроб осигурява около 70% от активния тиреоиден хормон чрез превръщането на тироксина в ТЗ, но може да осигури този активен хормон само когато има адекватна глюкоза? Ето защо програма Нова Клетка демонстрира резултати при заболявания на щитовидната жлеза.

Захарта е основният източник на енергия, която нашите клетки жадуват, обикновените захари са основното гориво за хипоталамуса (the master gland), жлеза, която контролира нивото на метаболизма и енергийното производство в щитовидната жлеза. В заключение: 1. Захарта не допринася за омазняването на черния дроб, освен ако нямаме налице недостиг на холин, който възпрепятства изнасянето на мазнини от черния дроб.

2. Глюкозата и фруктозата имат ефект, подобен на антиоксидант.

Захарта е мощен антиоксидант? ... Знам как звучи, но и знам за какво говоря, нека обясня: захарта/глюкозата играе жизнено важна роля в производството на глутатион. Всъщност налице имаме сложна ендогенна антиоксидантна система, която в крайна сметка се захранва от глюкоза.

Чрез процес наречен пентозен фосфат, глюкозата доставя водородни йони и електрони, които бихме нарекли намаляване на мощността до NADPH, който се получава от ниацин, който също е известен като витамин B3. Ензимът глутатион redictase използва рибофлавин, известен също като витамин В2, за да превърне тази редукционна сила на глутатион. Глутатионът, основният ендогенен антиоксидант, използва въпросната редуцирана сила, за да неутрализира водородния пероксид до вода, за да неутрализира липидната пероксидаза до по-малко вредни хидрокси мастни киселини и да рециклира витамин С.

Оттам Витамин С рециклира витамин Е - основната защита срещу течна пероксидация в клетъчните мембрани (тук всъщност обяснявам доколкото ми е възможно работата на витамините, които приемаме в програмата). Процеса е верижен !!!

И последно: В търсене на “истината”, много хора се връщат там от където са започнали, като постепенно си съсипват здравето. Вместо да губим повече време, би било в най-добрия ни интерес да се образоваме, по начин базиран на основите на човешката биохимия, физиология и биология.

С балансирано хормонално здраве и бърз метаболизъм могат да се постигне здраве. Програма Нова Клетка е адвокат на гореказаното.

____________________________

DISCLAIMER:

Тази платформа предоставя обща информация и дискусии за здравето и свързани с него теми. Информацията предоставена тук, както и във всички свързани с NuCell / Нова Клетка материали, не са предназначени и не трябва да се разглеждат или използват като заместител на медицински съвети, диагноза или лечение. Те не представляват медицински или други професионални здравни съвети, диагностика или лечение. Ако имате медицински проблеми, консултирайте с вашия лекар или потърсете професионално медицинско лечение.

2623 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page